In de Duin- en Bollenstreek in het westen van ons land, waar je van maart tot november de bollenvelden ziet verkleuren, hebben vijf gemeenten de handen ineen geslagen: Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen. Deze gemeenten zagen kans om samen belangrijke opgaven op te pakken en projecten te realiseren op onder meer mobiliteit, landschap, economie, duurzaamheid en brede welvaart. Om die samenwerking te formaliseren en de projecten helder te krijgen en uit te voeren, is er een jaar geleden een kernteam samengesteld. Voor dat team, bestaand uit diverse expertises, zochten ze ook een financieel strateeg. Christien Spaanderman, Senior Finance Consultant bij Public Search, bleek met haar ervaring en passie de juiste kandidaat voor deze rol.

Een mooie zoektocht naar verbinding

Christien heeft binnen het samenwerkingsverband een drieledige opdracht. Eén: de financiën van dat samenwerkingsverband op orde brengen. Twee: de informele afspraken tussen de vijf gemeenten laten formaliseren in een collegebesluit. En drie: het opstellen van een goede rapportage, zodat het kernteam alle gemeenteraden een aantal keer per jaar kan bedienen door te laten zien wat ze met dat samenwerkingsverband bereiken. Een heldere opdracht en een leuke uitdaging.

“Ik heb gekeken wat we samen kunnen doen en waar we elkaar voor nodig hebben. Het is best complex om dat te structureren.”

Christien Spaanderman Senior Finance Consultant (Public Search)

Die uitdaging zit hem met name in de verschillen tussen de gemeenten. Iedere gemeente heeft zijn eigen agenda, cultuur, visie en belangen. Daarnaast duurt het even om alle spelers te leren kennen, zowel ambtelijk als bestuurlijk, licht Christien toe: “Ik heb gekeken wat we samen kunnen doen en waar we elkaar voor nodig hebben. Het is best complex om dat te structureren. Eerst leer je iedereen kennen, vervolgens voel je aan: waar zit de winst om dit samen te doen? Waarom willen we dat? En wat is het gezamenlijke belang? Het is een mooie zoektocht om die efficiëntie en effectiviteit te vinden. Ook is het leuk om daartussen te bewegen en te proberen iedereen mee te krijgen.”

“Ze weet als financieel deskundige de brug te slaan tussen financiën en beleidsprocessen.”

Angéliquè de Regt Programmamanager (HLTsamen)

Dat is waar Christien haar toegevoegde waarde biedt, vindt Angéliquè de Regt, programmamanager van het samenwerkingsverband tussen de vijf gemeenten: “Ze weet als financieel deskundige de brug te slaan tussen financiën en beleidsprocessen. Dat zijn soms aparte werelden, maar Christien weet die verbinding te versterken. Ze bereidt op bepaalde thema’s de financiële zaken voor waardoor de beleidsmedewerkers het gemakkelijk kunnen inregelen. Dat is heel fijn.”

bollenveld-x2

Verbinden van de juiste mensen

Een fit

Dat het een goede match is, bleek al snel vanuit beide kanten. Christien heeft ruime ervaring in de overheidssector, van het Ministerie van Sociale Zaken, tot aan de gemeentes Amsterdam en Zaanstad. Die ervaring ziet Angéliquè terug binnen de opdracht: “Ik ben vanaf het begin heel bij met Christien. Ze weet de juiste mensen te verbinden op een klus die te klaren valt. Ze komt met een voorstel en brengt dit verder met de lokale gemeenten. Daarbij weet ze heel goed contact te maken met die collega’s daar en tot een product te komen.”

“Ik pas hier goed, omdat ik bestuurlijk sensitief ben en omdat ik niet écht een financial ben.”

Christien Spaanderman Senior Finance Consultant (Public Search)

Ook voor Christien blijkt het een juiste fit te zijn: “Ik pas hier goed, omdat ik bestuurlijk sensitief ben en omdat ik niet écht een financial ben. Ik ben meer een strategisch adviseur op het gebied van financiën. Als je een begroting maakt, gaat het ook over zaken als bezuinigen en bestuurlijke keuzes. Daar heb ik veel ervaring in. Daarnaast sta ik als externe medewerker los van de organisatie waardoor ik in een neutrale positie kan meebewegen, maar ook afstand kan houden om met een frisse blik te kijken. En ook daar leer ik weer van. Ik moet meebewegen tussen vijf gemeenten met ieder hun eigen cultuur, planning en belangen. Daardoor leer je heel flexibel te zijn, af te stemmen en aan te voelen.”

Soepele samenwerking

Beide partijen zijn positief over de samenwerking. Christien: “Ik vind het heel leuk dat deze vijf gemeenten op deze manier samenwerken. Ook voel ik me heel welkom, ik voel me erg op mijn gemak. Het helpt dat ik al wat mensen kende. Daarnaast is de Duin- en Bollenstreek gewoon heel leuk. Je zit met de gemeentehuizen midden in de dorpen. Dat voelt heel dorps en daardoor voor mijn gevoel ook laagdrempelig.” Angéliquè vult haar aan: “Ik vind het heel prettig om met Christien samen te werken. Ze is professioneel, praktisch, toegankelijk, weet wat er te doen staat en zet zich daar ook volledig voor in. Een heel fijne collega. We hebben een periode heel intensief samengewerkt en ik kijk daar alleen maar heel positief op terug.”

christien

Christien Spaanderman

Senior Finance Consultant – Public Search