De bruisende Erasmus Universiteit Rotterdam, gelegen bij de Kralingse zoom in Rotterdam, is een gerespecteerde onderwijsinstelling die zich kenmerkt door haar sterke academische programma's en betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken. Met een breed scala aan disciplines biedt de universiteit een rijke leeromgeving voor studenten en medewerkers. Centraal binnen de universitaire structuur functioneert de afdeling Corporate Financial Policy & Control, een essentiële factor voor de financiële gezondheid en strategische richting van de universiteit. Voor het dossier publiek-privaat heeft Pauline Hagenbeek als ervaren Finance Consultant van Public Search deze afdeling tijdelijk ondersteund.

Een bak aan ervaring

Mohamed el Bouchtaoui, hoofd van Corporate Financial Policy & Control bij de universiteit, leidt de teams financieel beleid en concern control. Hij werkt hier nu ruim twee jaar. Mohamed: “De aanleiding waarom we iemand nodig hadden, was allereerst vanwege de nieuwe wet met specifieke regelgeving over het besteden van publieke middelen in private activiteiten. Daarnaast hebben we op financieel beleid structureel te maken met onderbezetting. We konden wel een ervaren kracht gebruiken om de werkdruk een beetje te minderen.”

“Ze kan zelfstandig een project draaien en dat was voor ons belangrijk”

Mohamed el Bouchtaoui Hoofd Corporate Financial Policy & Control (Erasmus Universiteit)

Via Public Search kwam Mohamed in contact met Pauline Hagenbeek, een Finance Consultant met jarenlange ervaring in de sector, ook op het gebied van beleid. Mohamed vervolgt: “We zijn in gesprek geraakt met Pauline en er was meteen een klik. Waar ik met name over te spreken ben, is dat ze heel veel ervaring met zich meenam. Ze kan zelfstandig een project draaien en dat was voor ons belangrijk. Ze heeft het echt heel goed gedaan.”

Observeren, puzzelen en heel veel communiceren

Pauline Hagenbeek werkt pas een jaar bij Public Search, maar heeft al een lange carrière in het onderwijs achter de rug. Ze vertelt: “Ik heb eerst in het onderwijs zelf gewerkt, als docent, maar ook als opleidingsmanager bij een Hogeschool. Ik heb in deze periode met behulp van een lerarenbeurs mijn master bedrijfskunde gehaald. Na het afronden van die opleiding ben ik binnen diezelfde hogeschool gaan werken bij finance en control. Dat heb ik een jaar of zeven gedaan. Vervolgens ben ik overgestapt naar de Haagse Hogeschool waar ik nog bijna drie jaar gewerkt heb.”

“Het vertalen van externe regelgeving naar intern beleid is een uitdaging; het moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook uitvoerbaar, met de juiste tools voor iedereen. “

Pauline Hagenbeek Senior Finance Consultant (Public Search)

Door haar ruime ervaring kon ze naadloos instromen bij de Erasmus Universiteit. “Mijn voornaamste rol was het beleid rondom het publiek-privaat dossier formuleren en ervoor zorgen dat het intern uitvoerbaar werd. Je begint dan eigenlijk met een blanco canvas. Ik ben gaan kijken naar wat deze nieuwe wet inhield voor de universiteit en hoe ik deze toepasbaar kon maken. Het vertalen van externe regelgeving naar intern beleid is een uitdaging; het moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook uitvoerbaar, met de juiste tools voor iedereen. Dit proces vergt veel tijd en afstemming. We hebben een klankbordgroep opgezet met vertegenwoordigers van de belangrijkste universitaire gremia om steeds te toetsen of onze aanpak haalbaar was, of deze in lijn was met ander beleid en of er aanpassingen nodig waren. Mijn werk draait in dit soort dossiers vooral om observeren, puzzelen en heel veel communiceren.”

rsm wallpaper – campus-608x1080_50

Organisatiesensitiviteit

Naast haar werk op het dossier publiek-privaat heeft Pauline zich in het jaar dat ze bij de Erasmus Universiteit werkte ook beziggehouden met andere zaken, zoals het updaten van het Treasury beleid en het herinrichten van het interne allocatiemodel. Zeker het laatste was best een uitdaging. Pauline: “Het verdelen van de lumpsum financiering van de overheid is ingewikkeld én politiek gevoelig. Als je een bestaande interne allocatie gaat reviseren, dan loop je over een heel dun lijntje. Daar komt heel veel organisatiesensitiviteit bij kijken.”

“Ik voelde me echt enorm gewaardeerd, niet alleen om de kennis die ik meebracht, maar ook om mij als persoon”

Pauline Hagenbeek Senior Finance Consultant (Public Search)

Een cultuur van dankbaarheid

Pauline glimlacht als ze terugdenkt aan haar eerste opdracht als consultant op projectbasis. “Het zat eigenlijk helemaal niet in de planning om in de detachering te gaan werken, maar ik ben blij dat ik de uitdaging ben aangegaan. Ik heb echt een geweldige tijd gehad bij de Erasmus Universiteit.”

Wat haar vooral aansprak, was de organisatiecultuur. “Ik voelde me echt enorm gewaardeerd, niet alleen om de kennis die ik meebracht, maar ook om mij als persoon. Ik kreeg vaak te horen dat mensen het fijn vonden om met me te sparren, dat ik altijd een luisterend oor had en dat ik de junioren op de afdeling op sleeptouw genomen heb. Die gemeende ‘dank-je-wels’ heb ik echt als heel fijn ervaren.”

Waarde toevoegen

Niet alleen Pauline is enthousiast over haar rol binnen de Erasmus Universiteit. Ook Mohamed is positief over Pauline als waardevolle aanvulling voor zijn team: “Ze heeft echt gigantisch veel werk verzet en heeft ons op allerlei vlakken heel goed geholpen.”

““Ze heeft echt gigantisch veel werk verzet en heeft ons op allerlei vlakken heel goed geholpen.””

Mohamed el Bouchtaoui Hoofd Corporate Financial Policy & Control (Erasmus Universiteit)

Dat is ook exact het doel van een consultant, legt Pauline uit. “Wat ik belangrijk vind aan mijn werk en waarom ik het graag doe, is dat ik ervoor kan zorgen dat onderwijsinstellingen zoals de Erasmus Universiteit zich kunnen focussen op dat waar ze goed in zijn: onderwijs en onderzoek. Mijn taak is het wegnemen van de regel- en verantwoordingsdruk die achter deze processen ligt. Die druk hoort niet bij docenten en mensen op de werkvloer te liggen.”

Korte lijntjes en een goede matchmaker

Mohamed is blij met zowel de samenwerking met Pauline als die met Public Search. “Ik waardeer de korte lijntjes en de niet-opdringerige benadering van mijn contactpersoon Sabine Root (Sector Manager Onderwijs); haar vermogen om kritisch te luisteren en nauwkeurig af te stemmen op onze behoeften, zonder de commerciële druk te benadrukken, maakt dat ik haar altijd als eerste bel.”

Ook Pauline heeft alleen maar lovende woorden voor haar werkgever, en dan met name ook voor Sabine: “Ik ervaar onze samenwerking als heel open en prettig. Sabine kan heel goed inschatten waar mensen wel en niet passen, waar ze tot hun recht komen en een goede opdracht kunnen uitvoeren.”

foto pauline hagenbeek

Pauline Hagenbeek

Senior Finance Consultant

Public Search

mohamed el bouchtaoui

Mohamed el Bouchtaoui

Hoofd Corporate Financial Policy & Control

Erasmus Universiteit