Met een voorliefde voor de zorgsector en inmiddels jaren ervaring in het vak, besloot Stan Verwoerd nog een stapje extra te zetten. Hij volgde een persoonlijk leiderschapstraject bij de Baak met zeven andere collega’s. Een intensief en leerzaam traject, dat uiteindelijk mede leidde tot de vraag of hij Principal Consultant voor de zorgsector wilde worden binnen Public Search. Een nieuwe, uitdagende en eervolle rol. Hij zei volmondig ja en is vanaf 1 januari 2024 officieel aangesteld als Principical Consultant. Stan vertelt over zijn pad naar het principalschap en de toegevoegde waarde hiervan voor Public Search en haar opdrachtgevers.

Persoonlijke ontwikkeling

De loopbaan van Stan in de zorgsector startte bij CJG Rijnmond. Hij begon als projectmedewerker en groeide uit tot concern controller. Na zeven mooie en leerzame jaren kende hij de organisatie op zijn duimpje en was het tijd om zijn blik te verbreden. Een aantal gesprekken verder, koos hij voor Public Search, en dat blijkt ook nu na zes jaar nog steeds de juiste keuze: “Ik had toen al een fijn gevoel bij Public Search, en dat is eigenlijk niet veranderd. Het is een leuke club mensen waar ze met een persoonlijke benadering echt oog hebben voor het individu. Ook is er verbinding tussen iedereen die er werkt. Daar is Public Search wel uniek in.”

“Het traject heeft me heel erg geholpen bij mijn ontwikkeling en bij mijn opdrachten.”

Stan Verwoerd Principal Consultant (Public Search)

Ook de ontwikkelmogelijkheden waren voor Stan een groot pluspunt. Je kunt kiezen uit diverse opleidingen. Zo kwam Stan uit op het leiderschapstraject bij de Baak. Stan: “Dit is een voor Public Search op maat gemaakt traject dat elk jaar door acht consultants wordt gevolgd. Tijdens het traject ga je echt aan de slag met jezelf. Je hebt een beeld van jezelf gevormd in je leven en bepaalde patronen ontwikkeld, maar je krijgt tijdens het traject redelijk wat spiegels voorgehouden. Daardoor word je je veel bewuster van wie je bent en hoe je je gedraagt. Dit leert je ook anderen en groepsdynamieken beter te begrijpen. Als gevolg daarvan kun je er beter mee omgaan, de dynamiek beïnvloeden of situaties veranderen. Het traject heeft me heel erg geholpen bij mijn ontwikkeling en bij mijn opdrachten. Het bood me een verdiepende slag waardoor ik bij opdrachtgevers een andere rol kon pakken. De laatste jaren heb ik daardoor een belangrijke rol kunnen spelen in teams en organisaties die volop in beweging zijn. Zo heb ik me de afgelopen tijd veel bezig gehouden met het meedenken in en het opbouwen van diverse samenwerkingsverbanden.” Het principalschap bleek voor Stan een logische vervolgstap.

Het principalschap

Vanaf 1 januari dit jaar zijn er vier Principal Consultants officieel begonnen. Ze houden zich onder andere bezig met inhoudelijke vraagstukken in het publieke domein, maar fungeren ook als vraagbaak voor collega’s en denken strategisch mee over de toekomst van Public Search. Stan: “Ik vind het leuk om me bezig te houden met de ontwikkelingen in de gehele zorgsector. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van steeds meer samenwerkingsverbanden. Deels gebeurt dit om efficiënter te werken, doordat de budgetten in de zorg onder druk staan. Daarnaast om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, voor een meer gecoördineerd en integraal zorgaanbod. Ik kan als Principal Consultant opdrachtgevers, maar ook Public Search helpen bij het herkennen van dit soort markttrends en het delen van mijn kennis en ervaringen. Een ander actueel en belangrijk onderwerp is ESG. Ik zit in het kernteam van Public Search en denk na over onze eigen bijdrage aan onder andere verduurzaming, maar houd me ook bezig met de vraag hoe we een toegevoegde waarde kunnen leveren bij klanten op dit gebied.”

De Principal Consultants hebben ook een voortrekkersrol waarin ze hun expertises en ervaringen vanuit opdrachten delen met andere consultants binnen Public Search: “Dit doen we via trainingen of intervisies , maar we dienen ook als vraagbaak. Op die manier kunnen we onze kennis delen binnen de organisatie en inzetten voor meerdere opdrachtgevers.”

“Ik vind het leuk om mee te denken over vragen als: waar willen we naartoe? En hoe zorgen we daarbij dat we onze unieke identiteit behouden? “

Stan Verwoerd Principal Consultant (Public Search)

Een toegevoegde waarde

Meedenken over de toekomst van zowel de zorgsector als Public Search, en zo een toegevoegde waarde kunnen leveren. Dat is het doel van Stan de komende jaren. “Ik wil graag nog langer betrokken zijn bij Public Search. We zijn hard gegroeid de afgelopen jaren. Toen ik begon waren we met ongeveer 30 collega’s. Dat zijn er nu al ruim 80. Ik vind het leuk om mee te denken over vragen als: waar willen we naartoe? En hoe zorgen we daarbij dat we onze unieke identiteit behouden? Daarnaast blijf ik graag andere collega’s helpen en mijn kennis verbreden en verdiepen over de inhoudelijke vraagstukken in de zorgsector. We gaan de komende tijd ontdekken waar precies die behoefte ligt en hoe we onze rol verder kunnen vormgeven.”

stan verwoerd

Stan Verwoerd

Principal Consultant – Public Search