Binnen de sector lokale overheid bij Public Search zijn er twee Principal Consultants benoemd dit jaar: Michel Dieraert en Charin Sabajo. Ze kwamen zo’n zeven jaar geleden bij Public Search binnen en voelen sindsdien een sterke verbondenheid met het bedrijf. Daarom willen ze graag bijdragen aan het behoud en het uitdragen van de bedrijfscultuur, die kenmerkend is voor Public Search, in de groei en ontwikkeling die het bedrijf nu doormaakt.

Michel en Charin delen een achtergrond bij gemeentelijke organisaties. Zo werkte Michel voor Public Search 10 jaar lang bij gemeente Rotterdam en hield hij zich als Controller met name bezig met gebiedsontwikkelingen en grondzaken. Hij vervulde vaak rollen tussen de vakspecialisten en financiën in. Verschillende werelden die elkaar vaak onvoldoende begrijpen, daar sloeg hij de brug tussen. Charin vervulde tijdens haar carrière diverse rollen, van Projectcontroller tot Financieel Beleidsadviseur en Business Controller. Voor Public Search was ze 5 jaar lang werkzaam bij brandweer Amsterdam-Amstelland en maakte ooit eerder al een uitstapje naar de consultancy.

werken_bij photo’s3

Ervaring opdoen binnen opdrachten.

Van Consultant naar Principal Consultant

Zowel Michel als Charin kwamen zeven jaar geleden binnen als Consultant. De rol van Principal Consultant bestond toen nog niet. De rol is geen vooraf gedefinieerde functie, maar ontstond recent uit een organische ontwikkeling binnen Public Search, vertelt Charin: “Wij hebben onszelf in de afgelopen jaren ontwikkeld door veel ervaring op te doen binnen opdrachten en zo toegevoegde waarde te creëren. Daarnaast hebben we een management development-traject aan de Baak gevolgd. Dat hielp enorm bij je persoonlijk leiderschap, maar ook bij de formulering van het antwoord op de vraag: hoe kan jij toegevoegde waarde leveren binnen je opdrachten, of een team of organisatie? Dat, in combinatie met de rol van verbinder, bracht ons tot het principalschap.”

Michel vervolgt: “De rol is niet alleen gecreëerd om Public Search te helpen door mee te denken in ontwikkelingen en ideeën, maar ook om ervaren en verbonden medewerkers nog meer in te zetten als ambassadeur van Public Search. Bovendien biedt het voor ons extra doorgroeimogelijkheden, zodat Public Search nog langer past bij onze persoonlijke ontwikkeling.” Zo houden de principals zich bezig met het coachen van jonge of nieuwe collega’s, denken ze mee over opleidingsprogramma’s en de verbetering van interne processen, en dragen ze bij aan de cultuur en verbinding binnen de organisatie. Maar wat ook belangrijk is: toegevoegde waarde bieden op inhoudelijk vlak en daar collega’s in meenemen.

“Je wilt een opdrachtgever structureel helpen. Dan bied je meerwaarde. Dat besef willen wij ook uitdragen naar collega’s.”

Michel Dieraert Principal Consultant

Meerwaarde

Die toegevoegde waarde zit hem niet alleen in het doen wat je gevraagd wordt, licht Michel toe: “Maar vanuit je ervaring juist een stapje terug doen en nadenken over: waarom doen we dit eigenlijk? Wat loopt er wel en wat loopt er niet goed? Wat kan er beter? Je wilt een opdrachtgever structureel helpen. Dan bied je meerwaarde. Dat besef willen wij ook uitdragen naar collega’s.” Charin vult Michel aan: “Ik ben in mijn opdrachten altijd op zoek naar de vraag achter de vraag. De echte hulpvraag. Het goed uitvoeren van de opdracht is natuurlijk prioriteit. Maar je wordt nooit zomaar binnen gehaald. Er speelt vaak meer. Het is een leuke zoektocht om te kijken wat de echte reden is dat je daar bent. Wat zie je? Hoe lopen de hazen? Hoe zien de processen eruit? Waarom wil een opdrachtgever een probleem oplossen door middel van inhuur? En hoe geef je daar invulling aan? Je zoekt naar kansen voor verbetering. Dit kan door processen te doorgronden en de organisatie beter te leren kennen. Bij opdrachten die je al vaker hebt gedaan, zoals bijvoorbeeld in mijn geval het coördineren van een P&C cyclus, verloopt een succesvolle invulling van de opdracht meer via de bekende weg en is er ruimte om afstand te nemen van hetgeen je ziet gebeuren. Waarvanuit je een meerwaarde kan gaan leveren.”

Ook wil Michel zijn collega’s meenemen in zijn specialisme, gebiedsontwikkeling: “Het is belangrijk dat je als Controller Fysiek domein begrijpt hoe het werkt en dat je inzicht biedt. Bij gebiedsontwikkelingen kan een project vooraf worden beargumenteerd en kan je tot een aannemelijk financieel plaatje komen, maar als het een project is dat 10 jaar duurt, gaat dat nooit precies uitkomen. Het is belangrijk dat je dat als Controller begrijpt. Ook is het van belang dat je de variabelen, argumentatie, risico’s en waardering van de projecten in kaart brengt, zodat je de impact op de gemeentebegroting voldoende doorziet en kan delen met de opdrachtgever en collega’s.”

“Public Search is een snelgroeiende organisatie. We zijn aan het professionaliseren, maar zonder onze eigen identiteit kwijt te raken.”

Charin Sabajo Principal Consultant

charin & michel

Professionalisering

Het principalschap hoort ook mede bij de professionaliseringsslag die Public Search momenteel doormaakt. De Principal Consultants spelen daarin een belangrijke rol. Charin: “Public Search is een snelgroeiende organisatie. We zijn aan het professionaliseren, maar zonder onze eigen identiteit kwijt te raken. Een van onze taken is het verder formuleren van de Finance Consultant rol: wat kan je verwachten van een Public Search Consultant? Hoe ziet die rol eruit? En welke kwaliteit wordt er altijd geleverd? Hoe ziet de finance consultant van de toekomst eruit? Dat zijn vragen waar wij antwoord op willen geven met elkaar en met de overige collega’s”

Michel gelooft dat er daarnaast ruimte is voor een inhoudelijke verdiepingsslag: “Ik denk dat we op bepaalde thema’s nog meer kennis kunnen delen en op basis daarvan een gezamenlijke identiteit kunnen uitstralen als bedrijf. Dat zie ik gebeuren in de toekomst.”

charin sabajo

Charin Sabajo

Principal Consultant – Public Search

michel dieraert

Michel Dieraert

Principal Consultant – Public Search