Dirk Talsma deed zijn studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht waarna hij diverse rollen in uiteenlopende bedrijven in de horecasector vervulde. Met als laatste functie Operationeel Directeur van Het Van Swinderen Huys, een locatie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daar volgde hij ook de fulltime master Management Accounting and Control. Vervolgens begon hij als Business Controller bij een grote hotelketen in Amsterdam: Sircle Collection. Extreem chique hotels. Al vrij snel kwam hij erachter, dat hij toch iets anders wilde doen. Dirk sloeg een andere weg in en ging op zoek naar een baan met maatschappelijke betekenis. Bij Partners voor de Jeugd, een jeugdzorgorganisatie gespecialiseerd in lichterverstandelijke beperkingen, verloor hij zijn hart aan de zorg. Iets wat er volgens hem écht toe doet, en voor mensen die het écht nodig hebben. “Het heeft me geraakt om zoveel betrokken en bevlogen collega’s te zien die hier invulling aan geven.”

Onrust

Na vijf jaar bij Partners voor de Jeugd was Dirk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een andere manier om met zijn vak bezig te zijn. Dat vond hij bij Public Search. Dirk: “Ik heb Partners voor de Jeugd heel goed leren kennen en ik heb veel mogen doen als Business Controller. Van het maken van prognoses tot het opstellen van begrotingen, en meer. In die vijf jaar heb ik ook nog een vervolgopleiding aan de Erasmus gedaan: Registercontroller. Maar na zo’n lange tijd ken je de organisatie heel goed en is het werk niet heel uitdagend meer. Dan word ik onrustig. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen, ook dingen die ik niet snap, en uitgedaagd te worden. Ik vroeg me af hoe het binnen andere organisaties en met andere vormen van zorg werkt. Daarom ging ik met Public Search in gesprek.”

“Ik faciliteer het dus om goed te doen. Dat vind ik heel tof en dat motiveert mij.”

Dirk Talsma Senior Finance Consultant

dirk talsma (3).jpeg

Een goede balans

Zijn eerste project is in Haarlem bij Buurts. Een corporatie die, samen met andere partners, het mogelijk maakt dat de Sociale Wijkteams, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen een zogeheten sociale basis kunnen realiseren voor iedereen die dat nodig heeft. Zij helpen onder andere jongeren met gedragsproblemen, ouderen of mensen met geldproblemen. Binnen Buurts zorgt Dirk ervoor dat het financieel goed blijft gaan. “Ik zorg dat Buurts het maximale uit hun geld kan halen. Dat doe ik door te zorgen dat ze alle financiële middelen krijgen waar ze recht op hebben en dat die ook goed besteed worden. Ik help medewerkers bij het maken van de juiste keuzes. Je moet namelijk zorgen dat er een goede balans is van de middelen die er zijn. Als er geen goede balans is, heeft zo’n organisatie geen toekomstperspectief en gaan ze failliet. Ik faciliteer het dus om goed te doen. Dat vind ik heel tof en dat motiveert mij.”

“Er werken leuke mensen, die echt naar je luisteren en oog voor je hebben. Dat waardeer ik.”

Dirk Talsma Senior Finance Consultant

Open en eerlijk

Zijn keuze om dat vanuit Public Search te doen, was al snel gemaakt, licht Dirk toe: “Ik kende Public Search al uit het verleden via via, omdat ze best wel zichtbaar zijn in de publieke sector, en een goede reputatie hebben. Ik heb verschillende oud-collega’s die via Public Search zijn bemiddeld of er als zzp’er hebben gewerkt, en ik heb ook samengewerkt met zelfstandige die aan Public Search waren verbonden. Al deze mensen waren vakinhoudelijk sterk en ik kon goed met ze overweg. Als verschillende mensen die je hoog hebt zitten los van elkaar steeds kiezen voor dezelfde partij, dan zegt dat veel voor mij.” Die verwachtingen werden voor Dirk ook waargemaakt. “Ik heb nu zelf ervaren dat ze ook heel open en eerlijk zijn. Over hun aanbiedingen en het pad dat ze met je voor ogen hebben. Je krijgt een vast salaris, wat er in mijn ogen voor zorgt dat je keuzes maakt op basis van inhoud, niet op basis van geld. Dat is een goede motivatie. Daarnaast gaf Public Search me ook gewoon een goed gevoel. Er werken leuke mensen, die echt naar je luisteren en oog voor je hebben. Dat waardeer ik.”

dirk talsma

Vrijheid

Dirk werkt nog maar kort bij Public Search, maar kijkt er naar uit om zijn kennis in de komende jaren te verbreden en ervaring op te doen binnen diverse organisaties. Dat gebruikt hij weer om een betere Controller te worden. “Binnen Public Search heb ik de vrijheid om dat te doen. Bovendien zijn er mensen die goed naar je ambities luisteren en daar ook passende projecten aan koppelen. Als ik mag kiezen, werk ik het liefste in de zorg. Dat spreekt mij het meeste aan en daar heb ik ook ervaring in. En dan met name kleine of middelgrote partijen waar ik een grote impact kan maken. Bij deze organisaties heb je een brede verantwoordelijk voor verschillende processen.” Maar ook de mogelijkheden om écht nieuwe dingen te proberen, ziet Dirk als een voordeel. Dirk: “Ik heb hier de kans om ook in andere sectoren te kijken of ik het wat vind. Die drempel is veel hoger als je ergens vast in dienst werkt. Bovendien zou ik in de toekomst misschien nog een MD-traject willen volgen om me ook op dat vlak verder te ontwikkelen.”

Dirk Talsma

Public Search playlist

Over zijn bijdrage aan de Public Search playlist hoeft Dirk niet lang na te denken. “Als ik mag kiezen dan worden Blaze away van Morcheeba en Let’s Work Together van Channed Heat toegevoegd aan de party-playlist!”

Ook werken
bij Public Search?

Wil je ook aan de slag voor interessante opdrachtgevers en nieuwe vaardigheden ontwikkelen als Finance Consultant? Dan horen we graag van je!

Finance Consultant
dirk talsma (3).jpeg

Dirk Talsma

Senior Finance Consultant – Public Search